Vormingen en workshops (2022-2023)

Door deel te nemen aan onze vormingen steunt u structureel de werking van onze vzw. Het zijn onze eigen contactclowns die vorming geven vanuit een sterk belevingsgerichte visie. Ons doel is om zorggevers vanuit onze expertise tools aan te bieden om via speelse communicatie de kwaliteit van de zorgbenadering te versterken.

 

Wil je via onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden worden over onze werking en/of workshops? Schrijf je dan in via volgend formulier.

Proeven van de Gentle Clown via speelse communicatie

De sleutel tot contact met moeilijk bereikbare mensen (2,5dagen)

De Gentle clown, de clown als bezoeker, wordt sinds enkele jaren meer en meer ingezet in zorginstellingen. Wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat de Gentle clown, door zijn aanwezigheid, voor bewoners/patiënten/cliënten/partners en voor verzorgend personeel/mantelzorgers, de levenskwaliteit gevoelig kan verbeteren.

 

De contactclown op bezoek voert geen nummer op, maar streeft er naar om op een eerlijke, gevoelige en speelse wijze samen, met de bezochte persoon, een aangenaam moment te beleven. De clown gebruikt hierbij al zijn troeven: zijn openheid, spontaniteit, broosheid, nieuwsgierigheid, speelsheid, ondeugendheid, zachtheid, aanwezigheid…

 

Deze initiatie workshop begint vrijdagnamiddag met een uiteenzetting gegeven door één van onze contactclowns. Deze geeft duiding bij het huidig functioneren van de Gentle clown in onze Vlaamse zorgcentra. Je kan uitgebreid vragen stellen door een eigen situatie of casus in de groep te brengen om zo de link te leggen tussen jouw grondhouding en die van de Gentle clown.

 

Tijdens het weekend tuimelen we samen met contactclown Bieke uit ons hoofd in het moment. En wat een ruimte valt daar te ontdekken! Ruimte voor stilte, voor voelen, ruimte voor verwondering, voor falen en ontdekken, ruimte voor verbeelding, voor het plezier van (samen) spelen.

Via verschillende bewegingsoefeningen en spelopdrachten komen we in voeling met onszelf om zo ook de ander te ontdekken, met de ander te verbinden vanuit lichtheid en oprechtheid. Via diverse uitnodigingen oefenen we onze open, niet-oordelende aandacht en creëren zo veel ruimte voor het moment, voor onszelf, voor de ander, voor het ont-moeten. Al spelend gaan we samen op zoek naar een ritme dat bij ons past.

De nieuwe ervaringen, inzichten en tools zullen je als zorggever of mantelzorger ondersteunen in jouw contact met bewoners/cliënten/patiënten/partners die moeilijker bereikbaar zijn. Kortom een aanrader voor iedere zorggever die wil 'proeven' van de clown. Met attest van deelname.
(Deze workshop staat open voor ieder die interesse heeft om van de Gentle clown te proeven, ook voor wie niet in de zorgsector werkt!).

 

Na deze workshop kan je als zorggever of mantelzorger, zonder rode neus, deze speelse communicatie inzetten bij contact met bewoners/cliënten/patiënten/partners die moeilijker bereikbaar zijn. Kortom een aanrader voor iedere zorggever die wil 'proeven' van de clown.


Bieke Coenen is moraalfilosoof en werkt al ruim 15 jaar als leerkracht. Een 10 tal jaar geleden ontdekte ze clownerie. Sindsdien is het een wezenlijk onderdeel van haar leven. Sinds 2015 is ze werkzaam als Gentle Clown bij vzw Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze.
 

Inschrijven:  Inschrijvingsformulier  (schrijf in op nieuwsbrief)

Locatie        : Zwijnaarde-Gent (i.s.m. LDC De Mantel)

Data            : Voorjaar 2023

Dagen          : Vrijdag namiddag (13.30-16.30) - zaterdag & zondag (9.30-16.30)

Kostprijs       : 247,11eur excl btw (299eur incl 21% btw)
Betaling        : Jouw inschrijving is definitief zodra wij jouw betaling ontvangen hebben

PROGRAMMA EN PRIJS ZIJN INDICATIEF EN ONDER VOORBEHOUD VAN WIJZIGINGEN

Betalingsvoorwaarden: zie onderaan deze pagina en in de google bevestigingsmail (**)

Makkelijk bereikbaar met tram/bus vanaf Sint-Pieters station Gent

Met de auto dichtbij afrit E40/R4 + gratis parking in de buurt

 

VORMING EIGEN CONTACTCLOWNS

 

VERVOLMAKINGSTRAJECT
Gewijzigd wegens corona (wordt regelmatig aangepast)

 

Deze vorming is enkel bestemd voor onze eigen contactclowns en enkel mogelijk mits deelname aan de intakegesprekken. Om te kunnen deelnemen was tevens voorlegging van een ruim aantal uren (contact)clownerie nodig (zie vacature). Door corona werd beslist het vervolmakingstraject te spreiden over een langere periode en dit in een aangepast programma. 

Kijkmoment (in de loop van 2020)

Je gaat met maximum drie mensen meekijken tijdens een sessie van onze contactclowns, dit in een voorziening waar we al langer clownen.  Je ontmoet onze contactclowns en de medewerkers van de voorziening. Je krijgt inzicht in onze rode map methodiek. 

 

Kennismakingswandeling (15-02-2020)

Jezus-Eik. We gaan op stap in het zoniënwoud en leren mekaar beter kennen.  Tijdens de wandeling brengt iedereen vrijblijvend spelmomenten aan die ons dichter brengen bij elkaar brengen.  We raken al even enkele belangrijke kwaliteiten aan van de contactclown.

 

Extra infodag (08-08-2020)

Zaventem. We komen samen in het park en geven meer info over de wijzigingen in ons programma ten gevolge van corona.  We bespreken hoe het clownen met mondneusmaker verloopt in deze bijzondere periode.  Iedereen ontvangt een mondmasker met venster. Vanaf nu kan je ook kosteloos deelnemen aan onze ontmoetingsdagen (labo's) en teambuildings samen met al onze contactclowns.

 

Inwerkdag en Mime deel 1 (12-09-2020)

Zaventem. We geven een presentatie over de werking en inhoud van onze website cloud. Nadien raken we de basisprincipes van mime deel 1 aan. Wat maakt dit zo bijzonder? Wat is de meerwaarde voor een contactclown? We ontdekken dat de taal van ons lichaam veel meer is dan we beseffen...

 

Contactclown ontmoet de wereld van mensen met dementie en personen met een verstandelijke beperking (17-10-2020)

Kortenberg. Deze dag gaan we ons verdiepen in de wereld van moeilijker bereikbare mensen.  Wat is dementie? Welke zijn de belangrijkste soorten en hoe gaan we ermee om? Wat zijn de verschillende belevingsbeelden en wat is de meerwaarde voor ons als contactclown? Wat zijn de verschillen in het clownen met mensen met dementie en personen met een verstandelijke beperking? Hoe werken we goed samen met zorgverleners?

D.m.v. heel wat beeldmateriaal en theoretisch inzicht verkrijgen we een uitgebreide basiskennis.

 

Hoe en wat vertel ik aan zorgcentra? (05-06-2021)

Zaventem. Als contactclown is het niet evident aan de slag te gaan dit omdat het nog niet zo bekend is in het zorglandschap.  Het wordt nog veel als 'gratis' gezien dit terwijl je als (podium)kunstenaar heel wat geïnvesteerd hebt in opleiding en vervolmaking.  Nu je lid bent van ons team is het belangrijk onze visie te delen.  Wat vertel je wat je doet aan anderen? Hoe doe je dat? Hoe maak je zorgcentra in jouw buurt warm om eens te luisteren naar een lezing over onze werking? Wat is prospecteren en durf je dat wel? Wat weerhoud je om dit te doen?

 

Clownerie 2-daagse (04+05-09-2021)

Zwijnaarde. "Verdieping van jouw gentle clown"
Vanuit meerdere opleidingen in het verleden hebben we onze clown leren kennen. Toch blijft hij voor velen nog veilig verborgen achter de façade van ons "ernstig volwassen zijn".

Tijdens deze 2-daagse, krijgen we nog meer tools aangereikt om onze clown dichter aan de oppervlakte te brengen, zodat hij gemakkelijker tevoorschijn komt.

"Less is More": als gentle clown gaan we in op wat er al is. We zoeken ons spel te verdiepen in het eenvoudige. We leren om bijna zonder eigen inbreng, zeer intens op te gaan in de wereld van de andere, om zodoende de andere te laten openbloeien. Het oud gezegde "Oefening baart Kunst" is vanzelfsprekend ook van toepassing voor de clown. Hoe meer je clownt hoe beter je wordt.... én: blijven oefenen!
Tijdens deze intense dagen evalueert de docent jouw kwaliteiten.

 
Samen in beweging (23-10-2021)

Zwijnaarde. In de begeleiding van personen met stoornissen in de waarneming komen heel veel vragen op ons af. Taal is meestal ontoereikend, komt niet aan, wordt niet (of verkeerdelijk) geïnterpreteerd. En dan zijn wij als begeleider meestal onthoofd van ons belangrijkste communicatiemiddel. Hoe kunnen we ons duidelijk maken, hoe kunnen we bereiken, hoe kunnen we SAMEN BELEVEN? Deze dag gaat over AFSTEMMEN - TOENADEREN - AANRAKEN - BEWEGEN.

Welke middelen kunnen we aanwenden om elkaar te vinden? Hoe beleeft de zorgvrager zichzelf in relatie tot de wereld om zich heen en de zorggever? Misschien moeten we het niet hebben over hoe WIJ ons duidelijk willen maken, maar eerder afvragen wat wil de ANDER ons vertellen. Het gaat om bewust worden van het eigen handelen en wat dit teweegbrengt bij de ander.

Deze aspecten worden toegelicht via ervaringsgerichte oefeningen om tot inzichten te komen. Door zoekend te reageren (belevingsgericht werken) komen we samen in beweging tot een kwaliteitsvolle (zorg)relatie.

Verschillende aspecten van toenaderen, aanraken en bewegen komen aan bod. We laten ons inspireren door o.a. basale stimulatie van Andreas Frölich.

 

Supervisie en Mime deel 2 (06-11-2021)

Zwijnaarde. We starten met een uitgebreid supervisiemoment.  We bespreken wat ons bezig houdt van de voorbije opleidingsdagen. Wat zijn jouw ervaringen bij de stages en waar heb je ondersteuning nodig. Hoe verloopt het contact bij de nieuwe zorgcentra waar je onze organisatie hebt bekend gemaakt.

In de namiddag gaan we verder aan de slag met basiskennis mime deel 2 d.m.v. spel en verbeelding.  We maken veel plezier en bespreken hoe we dit integreren in ons clownscontact.

 

Trainingsstages 2 dagen (vervangend programma wegens corona)

We gaan onder begeleiding van een coach, twee keer stage lopen in een zorgcentrum, één dag bij mensen met dementie (Zwijnaarde) en één dag bij personen met een verstandelijke beperking (Kluisbergen). We toetsen onze Gentle clown in verbondenheid met de bewoners, en het personeel. We werken in een team van vier clowns en de coach, we spelen zelf, we observeren elkaar, en ontvangen feedback van de coach. We evalueren samen met leden van het personeel.

 

Doe stage (2021-2022)

Je gaat als 3de clown minstens één dag mee met onze contactclowns en je kan afwisselend meeclownen...de beste leerschool. Doe je het goed dan kan je definitief aan de slag in ons team indien er zich een opdracht aandient. Merken we dat je nog stage nodig hebt dan kan je als vrijwilliger nog even meelopen tot je er klaar voor bent.

 

Alle vormingen worden gegeven door onze contactclowns

Kostprijs : 528,93excl btw (640eur incl 21% btw)

Naast onze eigen kennismakingsworkshop kan u indien gewenst ook een workshop of intervisie 'op maat' aanvragen.  Dit kan zowel voor zorgverstrekkers als mantelzorgers ter plaatse.


Wil je op de hoogte gehouden worden over onze werking en/of workshops? Schrijf je dan in via volgend formulier.

Voor meer info mail naar info@contactclownsindezorg.be of bel 0493 40 36 25

(**)

Betalingsvoorwaarden workshops :

Het totaalbedrag van de factuur dient ten laatste 14 dagen voor aanvang betaald te zijn. Annuleren kan via mailadres boekhouding.neuzeneuze@gmail.com met betalingsvoorwaarden:
    Tot 1 maand vooraf: 20% van de afgesproken prijs.
    Minder dan 1 maand en tot 1 week vooraf: 50% van de afgesproken prijs.
    Minder dan 1 week vooraf: 75% van de afgesproken prijs.
    Op de dag zelf: 100% van de afgesproken prijs.