Vormingen en workshops (2021-2022)

Door deel te nemen aan onze kennismakingsworkshop en vormingen steunt u structureel de werking van onze vzw. Deze worden allemaal gegeven vanuit een sterk belevingsgerichte visie door onze eigen contactclowns.

 

Wil je via onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden worden over onze werking en/of workshops? Schrijf je dan in via volgend formulier.

Proeven van de Gentle Clown(Contactclown) speelse communicatie.

De sleutel tot contact met moeilijk bereikbare mensen (2,5dagen)

De Gentle clown, de clown als bezoeker, wordt sinds enkele jaren meer en meer ingezet in zorginstellingen. Wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat de Gentle clown, door zijn aanwezigheid, voor bewoners/patiënten/cliënten/partners en voor verzorgend personeel/mantelzorgers, de levenskwaliteit gevoelig kan verbeteren. De contactclown op bezoek voert geen nummer op, maar streeft er naar om op een eerlijke, gevoelige en speelse wijze samen, met de bezochte persoon, een aangenaam moment te beleven. De clown gebruikt hierbij al zijn troeven: zijn openheid, spontaniteit, broosheid, nieuwsgierigheid, speelsheid, ondeugendheid, zachtheid, aanwezigheid…

 

Deze initiatie workshop begint vrijdagnamiddag met een uiteenzetting gegeven door Geert Baetens oprichter van “Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze”. Hij geeft duiding bij het huidig functioneren van de Gentle clown in onze Vlaamse zorgcentra. Je kan uitgebreid vragen stellen door een eigen situatie of casus in de groep te brengen om zo de link te leggen tussen jouw grondhouding en die van de Gentle clown.

 

Tijdens het weekend gaan we samen met docent en contactclown Tom Roos, op speelse wijze, ons verdiepen in onszelf en in de ander. We gaan doorheen een aantal oefeningen om contact te leggen met ons eigen lichaam: rustige oefeningen met aandacht voor ademen, aarding en aanvaarding, oefeningen om onze zintuigen en ons aanvoelen te scherpen. We zoeken naar vrijheid in handelen en zijn, op een speelse manier, hier en nu, zonder bevragingen of bedenkingen.  Vanuit de verworven speelse vrijheid gaan we open en nieuwsgierig contact leggen met de ander.  Niet zozeer vanuit de gedachte, eerder vanuit de beweging en het gevoel. Dit levert vaak grappige situaties op. We lachen veel.

 

Na deze kennismakingsworkshop kan je als zorggever of mantelzorger, zonder rode neus, deze speelse communicatie inzetten bij contact met bewoners/cliënten/patiënten/partners die moeilijker bereikbaar zijn. Kortom een aanrader voor iedere zorggever die wil 'proeven' van de clown.

(Deze workshop staat open voor ieder die interesse heeft om van de Gentle clown te proeven, ook voor wie niet in de zorgsector werkt!).

  

Tom Roos is sinds 40 jaar Clown, 20 jaar Clown docent, en als Gentle Clown werkzaam bij vzw Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze.

Geert Baetens is maatschappelijk werker met specialisatie dementie, en een passie voor gentle clowning.

Hij is de oprichter van ‘Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze vzw’.

  

 

Inschrijven:  Inschrijvingsformulier klik hier

Locatie        : Zwijnaarde-Gent (i.s.m. Woonzorgcentrum Zonnebloem en LDC De Mantel)

Data            : najaar 2021 

Dagen          : vrijdag namiddag (13.30-16.30) - zaterdag & zondag (9.30-16.30)

Kostprijs       : 247,11eur excl btw (299eur incl 21% btw)

Makkelijk bereikbaar met tram/bus vanaf Sint-Pieters station Gent

Met de auto dichtbij afrit E40/R4 + gratis parking in de buurt

Voor extra informatie mail info@contactclownsindezorg.be

 

Humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie

Programma 

Voormiddag
Humor kan veel betekenen in de communicatie met mensen met dementie. Het kan zorgvrager en zorggever dichter bij elkaar brengen waardoor communiceren makkelijker wordt. De gevoelens en emoties blijven bijzonder levendig. Zonder de ‘filter’ van het verstand worden deze mensen zelfs gevoeliger voor wat ‘in de lucht hangt’, voor de humor van mensen met wie ze praten, voor de sfeer in huis. Lachende gezichten om je heen zien maakt mensen rustig en gelukkig. Horen lachen is ook een vorm van communicatie. De kleine vreugdes van alledag bieden kansen om blij te zijn. En met humor kun je tal van moeilijke situaties ontmijnen en overwinnen.

 

Namiddag
Personen met dementie voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we meer zorg toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte?

 


Doel
Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich).  Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager stimuleren. Zich meer bewust worden welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt.  Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg.

In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een contactclown met een brede kennis van dementie.  We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.

 

 

Docent

Geert Baetens is maatschappelijk werker met specialisatie dementie, en een passie voor Gentle Clowning. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum en als consulent bij Expertisecentrum Dementie.  Hij had een vader met dementie.

 

Inschrijven:  Inschrijvingsformulier klik hier

Locatie     : Gent 200m van station Sint-Pieters, nabij afrit expo, ondergrondse parking (Clemenspoort)

Datum      : Dond 4 november van 9u30 - 16u30
Info          : mail naar info@contactclownsindezorg.be

Kostprijs   : 114,88eur excl btw (139eur incl 21% btw)

Kan ook ter plaatse voor uw team vraag prijsofferte via mail

 

VORMING EIGEN CONTACTCLOWNS 2020-2021

 

VERVOLMAKINGSTRAJECT
Gewijzigd wegens corona (wordt regelmatig aangepast)

 

Deze vorming is enkel bestemd voor onze eigen contactclowns en enkel mogelijk mits deelname aan de intakegesprekken. 
Er werden in november 2019 selectiegesprekken georganiseerd.  Hierbij werden 12 kandidaten geselecteerd die voor 15/6/2019 gesolliciteerd hadden als contactclown (zie rubriek vacatures). Om te kunnen deelnemen was tevens voorlegging van een uitgebreid vormingstraject en ervaring vereist.
Uiteindelijk zijn in augustus 2020 totaal 10 kandidaten definitief toegetreden. Door corona werd beslist het vervolmakingstraject te spreiden over een langere periode en dit in een aangepast programma. 

Kijkmoment (in de loop van 2020)

Je gaat met maximum drie mensen meekijken tijdens een sessie van onze contactclowns, dit in een voorziening waar we al langer clownen.  Je ontmoet onze contactclowns en de medewerkers van de voorziening. Je krijgt inzicht in onze rode map methodiek. 

 

Kennismakingswandeling (15-02-2020)

Jezus-Eik. We gaan op stap in het zoniënwoud en leren mekaar beter kennen.  Tijdens de wandeling brengt iedereen vrijblijvend spelmomenten aan die ons dichter brengen bij elkaar brengen.  We raken al even enkele belangrijke kwaliteiten aan van de contactclown.

 

Extra infodag (08-08-2020)

Zaventem. We komen samen in het park en geven meer info over de wijzigingen in ons programma ten gevolge van corona.  We bespreken hoe het clownen met mondneusmaker verloopt in deze bijzondere periode.  Iedereen ontvangt een mondmasker met venster. Vanaf nu kan je ook kosteloos deelnemen aan onze ontmoetingsdagen (labo's) en teambuildings samen met al onze contactclowns.

 

Inwerkdag en Mime deel 1 (12-09-2020)

Zaventem. We geven een presentatie over de werking en inhoud van onze website cloud. Nadien raken we de basisprincipes van mime deel 1 aan. Wat maakt dit zo bijzonder? Wat is de meerwaarde voor een contactclown? We ontdekken dat de taal van ons lichaam veel meer is dan we beseffen...

 

Contactclown ontmoet de wereld van mensen met dementie en personen met een verstandelijke beperking (17-10-2020)

Kampenhout. Deze dag gaan we ons verdiepen in de wereld van moeilijker bereikbare mensen.  Wat is dementie? Welke zijn de belangrijkste soorten en hoe gaan we ermee om? Wat zijn de verschillende belevingsbeelden en wat is de meerwaarde voor ons als contactclown? Wat zijn de verschillen in het clownen met mensen met dementie en personen met een verstandelijke beperking? Hoe werken we goed samen met zorgverleners?

D.m.v. heel wat beeldmateriaal en theoretisch inzicht verkrijgen we een uitgebreide basiskennis.

 

Hoe en wat vertel ik aan zorgcentra? (05-06-2021)

Zaventem. Als contactclown is het niet evident aan de slag te gaan dit omdat het nog niet zo bekend is in het zorglandschap.  Het wordt nog veel als 'gratis' gezien dit terwijl je als (podium)kunstenaar heel wat geïnvesteerd hebt in opleiding en vervolmaking.  Nu je lid bent van ons team is het belangrijk onze visie te delen.  Wat vertel je wat je doet aan anderen? Hoe doe je dat? Hoe maak je zorgcentra in jouw buurt warm om eens te luisteren naar een lezing over onze werking? Wat is prospecteren en durf je dat wel? Wat weerhoud je om dit te doen?

 

Clownerie 2-daagse (04+05-09-2021)

Zwijnaarde.  "Verdieping van jouw gentle clown"
Vanuit meerdere opleidingen in het verleden hebben we onze clown leren kennen. Toch blijft hij voor velen nog veilig verborgen achter de façade van ons "ernstig volwassen zijn".

Tijdens deze 2-daagse, krijgen we nog meer tools aangereikt om onze clown dichter aan de oppervlakte te brengen, zodat hij gemakkelijker tevoorschijn komt.

"Less is More": als gentle clown gaan we in op wat er al is. We zoeken ons spel te verdiepen in het eenvoudige. We leren om bijna zonder eigen inbreng, zeer intens op te gaan in de wereld van de andere, om zodoende de andere te laten openbloeien.

Het oud gezegde "Oefening baart Kunst" is vanzelfsprekend ook van toepassing voor de clown. Hoe meer je clownt hoe beter je wordt.... én: blijven oefenen!
Tijdens deze intense dagen evalueert de docent jouw kwaliteiten.

 
Samen in beweging (23-10-2021)

Deze workshop bevat veel aanraking en zal worden uitgesteld ingevolge corona.
We gaan aan de slag rond 'aanraking' en 'aanvoelen' via de workshop 'Samen in beweging als contactclowns'. We laten ons inspireren door o.a. basale stimulatie van Andreas Frölich. (Zie programma eerder vermeld bij onze workshops voor publiek).

 

 

Supervisie en Mime deel 2 (06-11-2021)

Zwijnaarde. We starten met een uitgebreid supervisiemoment.  We bespreken wat ons bezig houdt van de voorbije opleidingsdagen. We gaan ook dieper in op het gebeuren Corona.

In de namiddag gaan we verder aan de slag met basiskennis mime deel 2 d.m.v. spel en verbeelding.  We maken veel plezier.

 

Trainingsstages 2 dagen (vervangend programma wegens corona)

We gaan onder begeleiding van een coach, twee keer stage lopen in een zorgcentrum, één dag bij mensen met dementie (Zwijnaarde) en één dag bij personen met een verstandelijke beperking (Kluisbergen). We toetsen onze Gentle clown in verbondenheid met de bewoners, en het personeel. We werken in een team van vier clowns en de coach, we spelen zelf, we observeren elkaar, en ontvangen feedback van de coach. We evalueren samen met leden van het personeel.

 

Doe stage (2021-2022)

Je gaat als 3de clown minstens één dag mee met onze contactclowns en je kan afwisselend meeclownen...de beste leerschool. Doe je het goed dan kan je definitief aan de slag in ons team indien er zich een opdracht aandient. Merken we dat je nog stage nodig hebt dan blijf je als vrijwilliger meelopen daar waar jij kan.

 

 

 

Alle vormingen worden gegeven door onze contactclowns

Kostprijs : 528,93excl btw (640eur incl 21% btw)

Naast onze eigen kennismakingsworkshop kan u indien gewenst ook een workshop of intervisie 'op maat' aanvragen.  Dit kan zowel voor zorgverstrekkers als mantelzorgers ter plaatse.


Wil je op de hoogte gehouden worden over onze werking en/of workshops? Schrijf je dan in via volgend formulier.

Voor meer info mail naar info@contactclownsindezorg.be of bel 0493 40 36 25