Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie willen op vraag, personen met dementie en hun omgeving een aanspreekpunt bieden dat de vraag met kennis van zaken erkent, beantwoordt of zorgt dat ze op de juiste plek terecht komt. Zij willen voor personen met dementie en hun omgeving mogelijkheden bieden tot uitwisseling van informatie en ervaringen of dit faciliteren.

 

Info: http://www.dementie.be/


Alzheimer Liga Vlaanderen vzw is een patiënten- en vrijwilligersorganisatie van, voor en door familieleden en mantelzorgers van personen met (jong)dementie. De Liga is hét aanspreekpunt voor personen met dementie, hun mantelzorgers, andere naasten én familiegroepen.

 

De  Liga wil in eerste instantie de mogelijkheid scheppen voor de zorgdragers om elkaar te ontmoeten en elkaars ervaringen te delen.

De Alzheimer Liga heeft daartoe Familiegroepen (Jong)Dementie opgericht over de vijf Vlaamse provincies. 

 

Deze familiebijeenkomsten starten meestal als een nuttig informatief moment. Professionelen en ervaringsdeskundigen spreken er als gastspreker over een onderwerp dat betrekking heeft op dementie en dat de familieleden van die groep aanbelangt. Naast dit informatief aspect is het' lotgenoot-zijn' zeker zo belangrijk. Er is tijd voor vragenstelling, voor een kop koffie en rustig samenzijn. Familieleden voelen dat ze er niet alleen mee staan, vernemen van elkaar tips en informatie waar ze behoefte aan hebben. Deze groepsdynamiek vormt de stuwende kracht in deze regionale Familiegroepen Dementie.

 

Lees meer...


De organisatie dementie@home is een privé-initiatief zonder winstgevend doel.  Zij willen vooral de levenskwaliteit en het menswaardig leven voor personen met dementie waarborgen, via inclusie. Mantelzorgers kunnen bij hen terecht voor ervaringsuitwisseling, tips en informatie om dit mogelijk te maken. Ze hebben voor dit doel ook twee Facebook-contactgroepen opgericht:

- Belgische Contactgroep Dementie (ex)mantelzorgers en personen met dementie (BCD MZ & PMD) - dementieathome.be 

- Belgische Contactgroep Dementie voor zorgverleners (BCD ZV) - dementieathome.be

Ze bieden daarnaast ondersteuning via het uitlenen van themakoffers met voorwerpen uit ‘de tijd van toen’ en geven lezingen over reminiscentie en dementie.

Via samenwerkingen met andere organisaties willen ze synergieën creëren en hun aanbod openstellen voor een breder publiek.

 

Klik hier voor meer informatie.

Of stuur een mailtje aan info@dementieathome.be


Op een enthousiaste, positieve en speelse manier stimuleert Herinneringskoffer het geheugen van oudere mensen door nostalgische herinneringen op te wekken. Op deze manier komen ouderen opnieuw terecht in die geweldige tijd van toen en kunnen ze al die mooie momenten even opnieuw herbeleven. De animatie op maat staat garant voor een hele dag of namiddag vol mooie herinneringen, leuke spelletjes en herkenbare liedjes en melodietjes.

 

Info:  www.herinneringskoffer.be

 


Het Spel van de Verbeelding vertrekt van de wereld van dementie en confronteert ons met een speelse manier van communiceren die we als samenleving verloren zijn. Aan de hand van 165 speelkaarten met heldere beelden leg je spontaan de meest opmerkelijke verbanden, open je je verbeelding en treed je op een heel nieuwe en positieve manier in contact met mensen met dementie.

 

"Dit spel van Kasper Bormans nodigt uit tot spelenderwijs verbeelden, tot lering en vermaak, in samenzijn en medeleven: iets mooier kan ik mij niet inbeelden." - Prof. Dr. Dirk De Wachter, copromotor van het doctoraatsproject van Kasper Bormans

 

Het spel van de verbeelding | Kasper Bormans

ISBN 9789059087637 | € 24,99

Davidsfonds Uitgeverij


Vorm maakt deel uit van de Probis Group. Zij organiseren vorming, training en coaching voor alle medewerkers in de welzijns-, diensten- en zorgsector en lokalen besturen. Tevens bieden zij ook de vorming "Humor in de zorg bij mensen met dementie" en "Humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie" aan via één van onze contactclowns die freelance werkt.

 

Vzw Vorm bestaat sinds 1996 en organiseert zowel inhouse-vormingen (in organisaties) als open opleidingen, seminaries, congressen, coaching en e-learning.

 

Zij zijn actief in alle Vlaamse provincies en in Brussel. Meer info op www.vorm.probisgroup.be

 


KenJezelf – Veerle Gouwy:

Groeien in ‘warmhartige’ zorg

 

Het is mijn passie mensen uit de zorgsector te ondersteunen in het bieden van ‘warmhartige’ zorg. Vanuit mijn eigen ervaringen als leidinggevende binnen de zorgsector bied  ik praktijkgerichte coaching en trainingen. Deze zijn vooral gericht op meer zelfinzicht en veerkracht, betere samenwerking in het team, omgaan met veranderingen…

 

Veerle Gouwy studeerde verpleegkunde, werkte jarenlang in de zorgsector en na opleiding tot gecertificeerde coach blijft ze mensen ondersteunen die in de zorgsector elke dag opnieuw het beste van zichzelf willen geven.

 

Info:  www.kenjezelf.be

 


Eutonie lichaamswerk

 

Eutonie is een zachte, ervaringsgerichte, down-to-earth methode waarbij ieders eigenheid, tempo en intentie gerespecteerd worden. Dit lichaamswerk helpt je om onnodige spierspanning, opgehoopte moeheid en pijn gemakkelijker en deugddoend los te laten.

Lees meer...

 

 

Wil jij ook eutoniepedagoog worden? Volg dan een bijscholing in de Eutoniepedagogie?

Vlaamse Eutonieschool (ves)

 


Heb je interesse in hoe je je stem kan aanwenden bij je contact met je zorgvrager? Wil je bewuster worden van je stem en haar invloed op je luisteraar?

Ik ben altijd geboeid geweest door de stem. Ik kom uit een gezin waar veel gezongen werd en ik ben blijven zingen….

Sinds 2015 werk ik als vormingswerker bij het Expertise Centrum Dementie Sophia en geef er de vorming: “Je stemgebruik in de dagelijkse omgang en verzorging van personen met dementie”.

 

Katelijn Vanhoutte is zangtherapeute, geeft boventoonzang, geeft zingen in volle aandacht, geeft zingen als teambuilding, zingt met HSP, is Boeddhistisch begeleider in de zorgsector, is Mindfulness Trainer en is bij Pansori in opleiding. 

 

 

Meer info over de activiteiten: www.adoravita.be – 0476 383 051


FUS! is een speel-huis.

Je zoekt een activiteit voor je organisatie of voor je personeel, dat kan. Thema's zoals spreken voor groepen, creativiteit (in groep), communicatie (in groep), … kunnen behandeld worden, maar ook gewoon een speelse teambuilding.

Je zoekt een voor voorstelling om te boeken op je event of om te gaan zien. FUS! speelt elke maand shows in ’t Werkhuys in Antwerpen op de FUS! Improcomedy Night. Spontane comedy-shows zoals Tong Kwijt (zonder woorden), de Comedy Impro Show, Kleine Ergernissen, Musical(achtig), Seines en Playback Theatre. Ook voor kinderen is er FUS! Meespeeltoneel, waarbij kinderen mee kunnen spelen op het podium of gewoon kunnen genieten van de show.

 

Alle info te vinden op www.fusimprov.be


Zorg-Saam is een vormingsinstelling gespecialiseerd in zorg. Zorgen voor elkaar is geen uitzondering. Gelukkig maar. Precies in ‘zorgen voor elkaar’ toont zich de menselijke verbondenheid. Dat vinden wij belangrijk. 

Zorg-Saam wil mensen ‘in beweging’ brengen door vorming over zorg.  We richten ons zowel naar informele als professionele zorgverleners. 

- Vorming voor jou persoonlijk, een gepland aanbod waar je individueel bij aansluit

- Vorming in groepsverband (voor een team, instelling, organisatie, mantelzorgvereniging, …)

Zorg-Saam is samen werken voor en aan zorg.

O.a. de vorming “Humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie”, wordt freelance verzorgd door één van onze contactclowns. Verder is er voor mantelzorgers ook de lezing "Humor als vorm van communicatie bij dierbaren met dementie". Zorg-Saam heeft 30 jaar ervaring met vorming voor groepen. We inspireren hen en brengen hen in beweging om op een warme betrokken manier te zorgen, voor anderen en voor zichzelf. 

Meer info op www.zorgsaam.be of volg ons op Facebook.