Onze ambassadeur Kasper Bormans is een jonge onderzoeker die verschillende onderzoeksdomeinen met elkaar verbindt. Hij is een gewaardeerd keynote speaker voor een zeer verscheiden publiek: Ted X, Werelddag Dementie, hogescholen, internationale congressen, lezingen in culturele centra, workshops en gespecialiseerde trainingen. Hij is auteur van het succesvolle boek ‘Wat Alz?’ Over de kern van communicatie, de kracht van dromen en het wonder van relaties.

 

Hij reisde voor zijn onderzoek naar geheugenlaboratoria in Canada en levenskwaliteitscongressen in Berlijn. Hij ontwikkelde de innoverende app ‘MemoryHome’ met geheugenpaleizen voor mensen met dementie en het verrassende ‘Spel van de Verbeelding’. Daarvoor gebruikt hij o.a. ervaringen van zijn vrijwilligerswerk als ‘dromenvanger bij mensen met dementie’. Voor specifieke locaties (woonzorgcentra, musea enz.) ontwikkelt hij originele invalshoeken, zoals ‘De Wereld van Herinnering’ in Museum M in Leuven (‘Wat Alz? Achteruitgang ook verwonderlijk kan zijn?’).

 

Wil je meer weten over zijn boek 'Wat Alz'? Of naar een voordracht gaan? Klik dan hier.


Uitrafelen is een bundel met gedichten rond dementie, zowel van moeders en vaders als van echtgenoten en vrienden.

Er is in de bundel niet alleen verdriet, onmacht en woede, er is ook plaats voor humor en positief kijken.

 

Geert De Kockere probeert in deze bundel het moeilijke thema van dementie en het pijnlijke proces van iemand zien en voelen wegglijden onder woorden te brengen. Hij beschrijft de onmacht, maar kijkt soms ook met een positief oog naar de nieuwe wereld waarin sommige mensen zich bevinden.

 

Wie wat meer info wil over de bundel of er even wil in bladeren, kan hier terecht:

www.boeketjes.be/Uitrafelen.htm

 

 


Om alle mogelijkheden tot contact en communicatie te benutten, belichten de auteurs het principe van ‘ondersteunde communicatie’. Ze vertrekken vanuit de intentie om de persoon met dementie te willen begrijpen en gaan ervan uit dat alle gedrag betekenis heeft.

 

Dit boek vormt een praktische handleiding voor iedereen die efficiënt wil communiceren met personen met dementie. 

 

Het richt zich tot de professionele begeleider maar ook tot het gezins- en/of familielid, de mantelzorger en de vrijwilliger

 

Wie wat meer info wil over het boek, kan hier terecht:

https://gompel-svacina.eu/product/ondersteunde-communicatie-bij-dementie/

 

verschenen bij Gompel&Svacina Uitgevers 


Woonzorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster zocht het voorbije jaar naar ‘soft fingerfood’ (lettelijk vertaald: zachte vingerhapjes) voor zijn bewoners, bij wie kauwen moeilijk was en die – door motorische of cognitieve problemen – niet meer met bestek konden eten. 

 

Met deze aangepaste maaltijden konden ouderen opnieuw zelfstandig eten . Ze aten meer en ervaarden opnieuw plezier aan de maaltijd.

 

Verkoopprijs € 15 (excl. verzendingskosten).

Klik hier voor te bestellen.