Vormingstraject CcidZ NeuzeNeuze 2016-2017

Wij bieden dit vormingstraject aan voor eenieder die wil starten met contactclownerie. Dat traject bestaat uit meerdere modules die elkaar opvolgen.  Uniek t.o.v. andere vormingstrajecten is dat wij dankzij ons netwerk onmiddellijk de aangeleerde kennis in praktijkstage kunnen omzetten bij diverse voorzieningen waar we reeds enkele jaren mee samenwerken. Zowel mensen met als zonder ervaring in zorg en/of theater zijn welkom.  Het accent in de vorming ligt vooral op 'visie', 'verbinding' en 'samenwerking'. Al onze docenten zijn NeuzeNeuze contactclowns of interne partners die onze organisatie heel goed kennen.  Hierdoor ontvang je heel ervaringsgerichte en onmiddellijk bruikbare tools die je kan inzetten als zorgverlener of als (contact)clown.  Je ontvangt op het einde van het vormingstraject (of module) een attest. Minstens de helft van de geslaagde clowns kan aan de slag bij ons team. De resterende deelnemers komen in de werfreserve terecht en worden gecontacteerd zodra zich meer opdrachten aanbieden en zij ondertussen de (indien nog nodig) bijscholingen gevolgd hebben bij externe partners.  Door deze vorming geeft ons ook structurele steun want deze middelen worden achteraf terug ingezet om deze nieuwe collega's ondersteuning en een kader te bieden.

 

 

Programma 2016-2017 (11/2016-10/2017)

 

Infodagen 2016 (06/04 en 10/09), 2017 (data nog te bepalen)

Deze dag is volledig vrijblijvend en wordt gratis aangeboden.  We maken op een creatieve manier kennis met elkaar en geven een uitgebreide presentatie.  Je komt te weten wie we zijn, wat we doen en hoe we tewerk gaan.  Je ontmoet ook enkele contactclowns die meewerken aan onze vormingen en workshops.  We proberen op al jouw vragen een antwoord te geven.  Tussendoor doen we ook enkele leuke clownerie oefeningen zodat je al kan proeven van de sfeer.  Interesse ? Schrijf je dan onmiddellijk in (zie verder).

 

Weekend 1 (start eind november 2016)

Deel 1.  We gaan twee dagen intensief aan de slag met (contact)clownerie.

Docent is Tom Roos, tevens contactclown bij CcidZ NeuzeNeuze

 

Weekend 2

We starten met een inlevingsdag in een woonzorgcentrum.  Je krijgt een onderdompeling over dementie die de link legt met de grondhouding van de contactclown.  Vervolgens kan jij je anderhalf uur inleven bij de bewoners op de beveiligde afdeling (met begeleiding).  Achteraf bespreken wij onze ervaringen.  

De dag daarop gaan we  aan de slag rond de 4 A's.  Respectvol omgaan met aandacht, affectie, aanraking en authenticiteit en dit zowel voor mensen met dementie als voor personen met een meervoudige beperking.  Een boeiende doe-dag via ervaringsgerichte oefeningen en achtergrondinformatie.(halve dag)

 

Weekend 3
Deel 2.  Twee dagen (Contact)clownerie door Tom Roos.

 

Weekend 4
We organiseren een inlevingsdag in een voorziening waar mensen met meervoudige beperkingen verblijven. Je krijgt een onderdompeling over wat de wereld van deze mensen inhoudt en een basis in ondersteunende gebarentaal (SMOG), basale stimulatie, gentle teaching enz.. kortom heel wat tools om via de grondhouding van de clown in te gaan op hun emoties.  Vervolgens kan jij je anderhalf uur inleven bij de bewoners (met begeleiding).  Achteraf bespreken wij onze ervaringen.  

De dag daarop krijg je vorming over 'communicatie met zorgverstrekkers'. Je komt ook meer te weten over onze werkmethodiek en administratieve organisatie.(halve dag)

 

Weekend 5 (einde eind febr 2017)

Deel 3.  Twee dagen (Contact)clownerie door Tom Roos

 

Stages van maart 2017 tem oktober 2017

1 namiddag : Kijkstage, je gaat meekijken met een clownsduo.

5 dagen : Doe-stage met coaching.  Je gaat zelf aan de slag samen met enkele contactclowns in opleiding en wordt  hierbij gecoacht door één van onze contactclowns.

 

 

Interesse voor de infodag?

 

Stuur dan jouw motivatiebrief waarin je schrijft waarom je graag bij ons zou aansluiten. Graag ook wat beknopte cv-gegevens, wie ben je, waar woon je, wat doe je nu, welke vormingen je eventueel hebt gevolgd, andere vaardigheden en sterktes die je kan inbrengen ....  

Stuur dit naar info@contactclownsindezorg.be, vermeld in het onderwerp jouw naam, provincie en gemeente. Wij beantwoorden jouw mail zo spoedig mogelijk met een uitnodiging op onze infodag voor geïnteresseerde contactclowns. Deze gaat door 2017 (data nog te bepalen)

 

Plaats vormingen vormingstraject 2016-2017 : Gent, Kluisbergen

Tijdstip : Telkens van 10u tem 17u (halve dagen tot 13u)
Dagen : 5 weekends en 6 weekdagen, totaal 16 dagen

Plaats stages : Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant

Organisatie : CcidZ NeuzeNeuze vzw, Nevele