Wil je meer te weten komen over onze werking? Nodig dan onze spreker uit voor een boeiende

en actieve lezing of getuigenis met vormend karakter :'Anders kijken naar dementie' of 'Anders kijken naar beperking'

 

PROGRAMMA VOOR :

1) Medewerkers ouderenzorg (woonzorgcentrum, geriatrie, thuiszorg,... )

 

2) Medewerkers bij personen met beperking

(residentieel, dagverblijf, leefgroep,...)

 

3) Mantelzorgers en naasten
(praatcafé dementie, familiegroepen,...)

 

4) Vrijwilligers
(Ouderenzorg, gehandicaptenzorg,...)

 

5) Alle publiek en geïnteresseerden (Verenigingen, lokale dienstencentra,...)

 

6) Studenten
(op maat gegeven volgens aanvraag)

 

Voor meer informatie mail naar info@contactclownsindezorg.be

Of neem telefonisch contact op met Geert Baetens GSM 0493 40 36 25

 

AGENDA LEZINGEN ZIE ONDERAAN DEZE PAGINA

Wil je deze bijwonen?

Stuur dan een mailtje of kijk op onze facebook naar evenementen voor meer info

 


1) Actieve lezing/vorming voor medewerkers woonzorgcentrum:

'Anders kijken naar dementie'

Contactclowns als tedere contactmakers? Belevingsgericht werken hoe doen we dat en wat is de meerwaarde voor zorgverstrekkers?

 

Contactclown Geert Baetens(*) brengt een boeiende en interactieve getuigenis.  Wat drijft hem en zijn collega's om 'Gentle Clowning' op de kaart te zetten in Vlaanderen ? Hoe maak je een warm contact met mensen die voor ons moeilijker bereikbaar zijn ? Wat als taal wegvalt ? Je ontdekt dat 'clown' veel meer betekent dan humor en gekheid. Dat het gaat om respect, aandacht, aanraking, kwetsbaarheid en authenticiteit.  De grondhouding van de clown is persoonsgericht en we leggen de link met de validation theorie van Naomi Feil en persoonsversterkend handelen van Kitwood. Contactclowns zijn er niet alleen voor de bewoners maar ook voor de zorgverleners.  Iedere zorgverlener heeft een vlinder in zichzelf, durf deze los te laten, durf creatief zijn, durf je kwetsbaar opstellen.... en maak zonder rode neus op een 'andere' manier een belevingsgericht contact met bewoners die voor jou niet makkelijk bereikbaar zijn...

 

Kortom een lezing waarbij je veel ervaringsgericht kan leren. Na deze vorming ga je naar huis met een 'ander' beeld van de clown en met heel wat bruikbare en ervaringsgerichte tips om contact te maken... 

 

(*) Geert Baetens is maatschappelijk werker en heeft o.a. gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum en als consulent bij Expertisecentrum dementie. Verder heeft hij ervaring met basale stimulatie en communicatie bij personen met een verstandelijke beperking. Hij is de oprichter van Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze vzw en heeft meer dan 10 jaar ervaring als contactclown.

 

Kostprijs: 220eur (excl. 21% btw)

Max deelnemers :+- 30

Duur : Max 2u (incl. korte pauze)

Kan als vorming aangegeven worden

Vervoers- en reiskosten inbegrepen voor eerste 100km

2) Actieve lezing/vorming voor medewerkers bij personen met beperking:

'Anders kijken naar beperking'

Contactclowns als tedere contactmakers? Belevingsgericht werken hoe doen we dat en wat is de meerwaarde voor begeleiders?

 

Contactclown Geert Baetens brengt een boeiende en interactieve getuigenis.  Wat drijft hem en zijn collega's om 'Gentle Clowning' op de kaart te zetten in Vlaanderen ? Hoe maak je een warm contact met mensen die voor ons moeilijker bereikbaar zijn ? Wat als taal wegvalt ? Je ontdekt dat 'clown' veel meer betekent dan humor en gekheid. Dat het gaat om respect, aandacht, aanraking, kwetsbaarheid en authenticiteit.  De grondhouding van de clown is persoonsgericht en we leggen de link met de gentle teaching theorie van McGee en de emotionele ontwikkelingstheorie van Došen. Contactclowns zijn er niet alleen voor de cliënten/bewoners maar ook voor de zorgverleners.  Iedere zorgverlener heeft een vlinder in zichzelf, durf deze los te laten, durf creatief zijn, durf je kwetsbaar opstellen en maak zonder rode neus op een 'andere' manier een belevingsgericht contact met cliënten/bewoners die voor jou niet makkelijk bereikbaar zijn...

 

Na deze vorming ga je naar huis met een 'ander' beeld van de clown en met heel wat bruikbare en ervaringsgerichte tips om contact te maken... 

 

Geert Baetens is maatschappelijk werker.  Na vele jaren ervaring in contactwerk met diep verzonken mensen met dementie ging zijn interesse ook uit naar mensen met meervoudige beperkingen.  Hij volgde talrijke vormingen zoals o.a. basale stimulatie, werken met stem, omgaan met ass en verbindend communiceren.

 

Kostprijs: 220eur (excl. 21% btw)

Max deelnemers :+- 30

Duur : Max 2u (incl. korte pauze)

Kan als vorming aangegeven worden

Vervoers- en reiskosten inbegrepen voor eerste 100km

 

 

 

3) Actieve getuigenis voor mantelzorgers en naasten:

'Anders kijken naar dementie'

Humor als vorm van belevingsgerichte communicatie bij dierbaren met dementie, getuigenis van een contactclown

 

Gastspreker Geert Baetens brengt een getuigenis over zijn overleden vader met dementie, zijn moeder als mantelzorger, en zijn passie als contactclown. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum, en als consulent voor het expertisecentrum dementie.  Verder geeft hij vorming aan zorgverleners over humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie.

 

In 2012 heeft hij de Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze vzw opgericht. Deze tedere contactmakers zijn sinds 2013 actief in meerdere woonzorgcentra in Vlaanderen. Zij maken contact met de emoties van personen met dementie op een subtiele manier tijdens een belevingsgericht moment. Hij komt aan de hand van foto’s en ervaringen vertellen over hoe deze werking verloopt. We ontdekken dat het begrip ‘clown’ veel meer betekent dan gekheid en humor. Het gaat om respect, aandacht, aanraking, kwetsbaarheid en authenticiteit. Na deze voordracht ga je naar huis met heel wat tips om op een andere manier contact te maken met personen die moeilijk bereikbaar zijn.

 

Extra info:
Op een liefdevolle en speelse wijze contact maken met een persoon met dementie? Humor in de zorg draagt bij tot hun levenskwaliteit. Ieder van ons kent wel iemand met dementie of een andere beperking. De ziekenhuisclowns kent iedereen maar wie kent de Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze? Adhv foto’s en ervaringsgerichte verhalen brengt Geert Baetens een boeiende en interactieve lezing waar plaats is voor ontroering, verwondering en een deugddoend contact.  Wat drijft deze mensen om dit te doen? Wat willen ze bereiken? Hoe maken zij contact zonder taal? Wat kunnen wij van hen leren?

 

Kostprijs: 220eur (excl. 21% btw)

Max deelnemers :+- 30

Duur : max 2u (incl. korte pauze)
De spreker biedt tijdens de pauze en na de lezing een persoonlijk luisterend oor voor wie dat wenst

Vervoers- en reiskosten inbegrepen voor eerste 100km

 

 

 

4) Actieve lezing/vorming voor vrijwilligers:

'Anders kijken naar dementie'

Belevingsgericht contact maken met moeilijk bereikbare mensen

 

Als vrijwilliger werken in een omgeving van mensen met dementie en/of personen met een verstandelijke beperking is niet evident. In de begeleiding van personen met stoornissen in de waarneming komen heel veel vragen op ons af. Taal is meestal ontoereikend en kan misgeïnterpreteerd worden. Dit is voor vrijwilligers een beperking van hun belangrijkste communicatiemiddel.

 

Gastspreker Geert Baetens heeft als vrijwilliger heel wat ervaring in samenwerking met professionelen. Hij weet als geen ander dat een goede communicatie en ondersteuning cruciaal zijn om het aangeboden vrijwilligerswerk met ‘plezier’ te blijven doen. Hij brengt ons een getuigenis over zijn overleden vader met dementie, zijn moeder als mantelzorger, zijn tante met een beperking en natuurlijk zijn passie als Gentle Clown.  Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum, en als consulent voor het expertisecentrum dementie.  Verder geeft hij vorming aan zorgverleners over humor en aanraking in de zorg bij moeilijk bereikbare mensen. Hij leert ons vanuit zijn belevingsgerichte ervaringen als gentle clown met een andere bril kijken, voelen en luisteren. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om opnieuw deugddoend contact te maken.

 

Kostprijs : 220eur (excl btw 21%)
Duur : max 2u (incl pauze)
De spreker biedt tijdens de lezing een luisterend oor en gaat in op vragen van het publiek.  Tijdens de lezing wordt een pauze voorzien.  Deelnemers die dat wensen kunnen dan de tafel met lectuur en (clowns)materialen bekijken en individueel vragen stellen.

Vervoers- en reiskosten inbegrepen voor eerste 100km

 

 

 

5) Actieve lezing voor publiek (lokale dienstencentra, verenigingen, ....)

'Anders kijken naar dementie'

 Wanneer taal wegvalt

 

Deze interactieve lezing is een aanrader voor iedereen die van dichtbij of veraf in aanraking komt met dementie! Geert Baetens heeft een rijke professionele ervaring als referentiepersoon dementie, sociaal assistent en oprichter van Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze vzw. Hij getuigt als zoon van een vader met dementie over hoe we contact kunnen maken met moeilijk bereikbare mensen. Hoe humor te gebruiken in onze zorg vanuit respect, aandacht, aanraking, kwetsbaarheid en authenticiteit. Je gaat naar huis met bruikbare tips. Er is ruimte voor vragen en napraten.

 

Extra info:

Gastspreker Geert Baetens is vader van drie kinderen en brengt ons een getuigenis over zijn overleden vader met dementie, zijn moeder als mantelzorger, en zijn passie als Gentle Clown.  Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum, en als consulent voor het expertisecentrum dementie.  Verder geeft hij vorming aan zorgverleners over humor en aanraking in de zorg bij mensen met dementie. Humor in de zorg draagt bij tot hun levenskwaliteit. Hij leert ons vanuit zijn belevingsgerichte ervaringen met een andere bril kijken, voelen en luisteren naar personen met dementie. Hij maakt een 'taboe' onderwerp bespreekbaar...

 

Kostprijs : 220eur (excl btw 21%)
Duur  : maximum 2u (kan ingekort worden en mag door pauze onderbroken worden)
De spreker biedt tijdens de pauze en/of na de lezing een persoonlijk luisterend oor voor wie dat wenst

Vervoers- en reiskosten inbegrepen voor eerste 100km

 

 

6) Actieve lezing voor studenten:

'Anders kijken naar dementie'

 idem 1) en aangepast aan studiekeuze

 

 

AGENDA LEZINGEN :

 

13/12/2022   Jette 14u00 Ziekenhuis St-Jan*

06/12/2022   Hasselt 19u30 Praatcafé dementie*

17/11/2022   Kortrijk Gvo groep 12u

17/11/2022   Stekene Rvb Zorgbedrijf 17u30

13/10/2022   Oudenaarde 19u30 Praatcafé dementie*

29/09/2022   Asse wzc 13u30

28/09/2022   Staden 19u30 *

22/09/2022   Zwijnaarde 14u Ldc de Mantel*

19/09/2022   Ardooie wzc 13u30 (vs)

15/09/2022   Stekene wzc 15u

08/09/2022   Roeselare wzc 13u30 (vs)

05/09/2022   Zottegem familie 14u*

28/06/2022   Aaigem wzc 13u30

16/06/2022   Sint-Truiden 14u CC de Bogaard*

09/06/2022   Blankenberge 14u Ldc Bollaard*

09/06/2022   Mechelen 9u Thomas More

02/05/2022   Deinze vrijwilligers 14u

25/04/2022   Zottegem vrijwilligers 14u

21/04/2022   Torhout Caritas 9u

21/04/2022   Torhout Caritas 13u

19/04/2022   Wichelen 14u Praatcafé dementie*

29/03/2022   Lochristi 19u Praatcafé dementie*

28/02/2022   Landen wzc 13u

22/02/2022   Dendermonde 19u30 Praatcafé dementie*

13/01/2022   Sint-Niklaas Studenten 10u30

 

09/12/2021   Ruisbroek 14u (vs)

22/11/2021   Deinze 8u30

15/11/2021   Gent 14u

25/10/2021   Nevele 19u30

21/10/2021   Westkapelle 13u (vs)

19/10/2021   Westkapelle 13u (vs)

19/10/2021   Westkapelle 9u (vs)

27/09/2021   Zorgsaam 13u30 (online)

21/09/2021   Gent 19u30

25/05/2021   Zottegem 19u30 (online)

22/04/2021   Zwijnaarde 13u

 

24/09/2020   Dendermonde 19u30

04/09/2020   Leuven 20u*

18/02/2020   Wevelgem 19u30

11/02/2020   Heikruis 20u

 

14/12/2019   Nijlen 13u30*

10/12/2019   Gent 19u30

28/10/2019   Poperinge 13u30*

20/09/2019   Nijlen 10u30

16/09/2019   Geraardsbergen 19u30

09/09/2019   Deinze 13u30

27/08/2019   Aalst 14u

13/08/2019   Kortenberg 14u30

28/05/2019   Beerse 19u30

16/05/2019   Aalst 19u30

24/02/2019   Waarschoot 14u

19/02/2019   Hoeilaart 13u30

05/02/2019   Hoeilaart 13u30

17/01/2019   Deinze

 

*Publiek toegankelijk